Χορήγηση αντιφυματικού εμβολίου στους μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης

Χορήγηση αντιφυματικού εμβολίου στους μαθητές του νομού Θεσσαλονίκης

Αρ. Πρωτ. 11657/17.12.08

Προς Υπουργούς:
- Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων
- Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης

Έντονη ανησυχία προκαλεί στις τοπικές κοινότητες του Νομού Θεσσαλονίκης και ιδιαίτερα στους γονείς μαθητών των δημοτικών σχολείων, η μη χορήγηση του εμβολίου κατά της φυματίωσης στους μαθητές της πρώτης δημοτικού.
Πιο συγκεκριμένα κάθε χρόνο από το Σεπτέμβριο μέχρι τον Απρίλιο όλοι οι μαθητές της πρώτης τάξης των δημοτικών σχολείων εμβολιάζονται κατά της φυματίωσης. Ωστόσο, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το πρόγραμμα εμβολιασμού κατά της φυματίωσης για τους μαθητές της πρώτης τάξης των δημοτικών σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης δεν πραγματοποιήθηκε.
Η τελευταία σχολική χρονιά που εμβολιάστηκαν όλοι οι μαθητές στο σύνολό τους ήταν το 2006-2007, ενώ για τη σχολική χρονιά 2007-2008 εμβολιάστηκαν μόνο οι μαθητές που φοιτούν σε σχολεία του πολεοδομικού συγκροτήματος της πόλης της Θεσσαλονίκης.
Δεν είναι λοιπόν μόνο οι μαθητές που φοιτούν για το σχολικό έτος 2008-2009 στην πρώτη τάξη του δημοτικού, που είναι απροστάτευτοι απέναντι στην φυματίωση, αλλά και οι μαθητές που φοιτούν στη δευτέρα δημοτικού, στους οποίους και δεν χορηγήθηκε το αντιφυματικό εμβόλιο την χρονιά που πέρασε.
Το αντιφυματικό ιατρείο που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη δεν είναι σε θέση λόγω έλλειψης προσωπικού να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και απαιτήσεις του νομού. Από τους έξι επισκέπτες υγείας που στελέχωναν το ιατρείο, σήμερα εργάζονται μόλις τρεις, ενώ το 2009 ο αριθμός των επισκεπτών υγείας θα μειωθεί στους δύο. Την ίδια στιγμή τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν τα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το 3ο Εθνικό Συμπόσιο Φυματίωσης, το οποίο πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2008, σύμφωνα με τα οποία στη Ελλάδα έχει σημειωθεί αύξηση των κρουσμάτων φυματίωσης τα τελευταία χρόνια.

Κατόπιν τούτων, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

- Τι μέτρα προβλέπεται να λάβουν τα αρμόδια Υπουργεία προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι εμβολιασμοί των μαθητών της πρώτης και δευτέρας τάξης των δημοτικών σχολείων του νομού Θεσσαλονίκης με το εμβόλιο κατά της φυματίωσης;

- Σε τι ενέργειες σκοπεύει να προχωρήσει το αρμόδιο Υπουργείο Υγείας προκειμένου να στελεχωθεί κατάλληλα το Αντιφυματικό Ιατρείο που λειτουργεί στη Θεσσαλονίκη και να καλύπτει τις ανάγκες όλου του νομού; Απαντήσεις Υπουργείων